Historiaa

Tälle sivulle kokoamme palasia meidän pitkän historian varrelta, sivu on vielä kesken. Saimme äskettäin lahjoituksena vanhoja valokuvia, joita lisäilemme skannaamisen jälkeen tänne!

Yleistä partiohistoriaa

Vuonna 1907 Robert Baden-Powell (B-P) järjesti maailman ensimmäisen partioleirin Brownsean saarella Englannissa. Mukana oli 22 poikaa eri yhteiskuntaluokista. Alusta asti B-P luotti poikiin: hän uskoi, että he pystyvät ylittämään itsensä vastuuta saadessaan. Partiosta tuli nopeasti tyttöjenkin harrastus, ja se levisi ympäri maailmaa. Suomi kuului ensimmäisten partiomaiden joukkoon: ensimmäiset partioryhmät perustettiin tänne vuonna 1910. Vuonna 1972 tyttö- ja poikajärjestöt yhdistyivät Suomen Partiolaiset ­ Finlands Scouter ry -nimiseksi järjestöksi.

Paljon on muuttunut sitten Brownsean leirin, mutta partion perusasiat ovat säilyneet kaikkialla maailmassa: elämykset luonnossa, kaikkien tasa-arvo ja vastuun antaminen nuorille.

Maailmassa on tähän mennessä ollut yli 300 miljoonaa partiolaista. Suomessa partiolaisia on tällä hetkellä n. 60 000.

Käpytyttöjen historiaa

Tiedot on pääosin saatu Käpytyttöjen 50-vuotishistoriikista, jonka toimittivat Inga Bergman, Eila Muhonen ja Sirkku Söderqvist 1984.

Yli 85 vuotta sitten

Käpylään perustettiin partiotyttölippukunta Uudenmaan Partiotyttöpiirin aloitteesta 6.11.1934. Lippukunnan nimeksi tuli Käpytytöt ja perustavan kokouksen jälkeen lippukunnassa oli kaksi vartiota. Ensimmäiseksi lippukunnanjohtajaksi valittiin Eeva Saarinen. Suomalaisen Partiotyttöliiton jäseneksi Käpytytöt tuli vielä saman kuun lopussa, 28.11.1934.

Aluksi kokoonnuttiin Käpylän kansakoulun (nyk. Käpylän ala-aste, ns. ”ylätalo”) veistosalissa. Ajan mittaan kokouspaikkoja on ollut ympäri Käpylää; kellareita, kerhohuoneita ja muita vastaavia tiloja. Lisäksi on kokoonnuttu partiolaisten kodeissa ja toiminnan alkuvuosina SPR:n kellaritiloissa Töölössä.

Pienellä porukalla pippurista toimintaa

Jäseniä lippukunnalla on ollut enimmillään vuoden 1960 tienoilla, n. 230. Sotavuosina toiminta oli lähes pysähdyksissä. Tällä hetkellä ollaan hiljalleen noustu noin 90:een jäseneen.

Toiminta on kautta aikojen ollut vilkasta, ja Käpylän lippukunnat ovat järjestäneet isompia tapahtumia (esim. leirit, Käpylä-Skaba) yhdessä 2000 -luvulla. 

Myöhemmin Pääkaupunkiseudun partiolaisten lippukuntatuen uudistumisen jälkeen 2010 syntyi Helsinki-Pohjoisen (HePo) alue 2011, jonka alueen lippukuntien kanssa yhteistyö alkoi ja on siitä lähtien tiivistynyt. Alueeseen kuuluu lippukuntia Käpylästä, Oulunkylästä, Vallilasta, Arabianrannasta, Maunulasta, Pakilasta ja Paloheinästä. Osana aluetta Käpytytöt on ollut järjestämässä alueen kisoja, retkiä, leirejä, johtajahuoltoa sekä jo yli 10 -vuotta toiminutta lueen ROK eli ryhmän ohjaajankoulutusta. Vuonna 2020 alueelle perustettiin oma Helsinki Pohjoisen lippukunnat ry yhdistys, johon Käpytytöt liittyivät. Yhdistyksen hallituksessa on edustaja Käpytytöistä.

2 vastausta artikkeliin “Historiaa

  1. Heippa, kyselen,että onko Käpylässä ollut muita tyttöpartioita 50-60 luvulla. Itse aloitin partiossa 1957, jolloin alotin myös ekan luokan Käpylän kansakoulussa. Silloin kokoonnuttiin muistaakseni Käpylän yhteiskoulussa ja kun muutin isompiin niin jossain kellarissa, tietä tai katua en enää muista. Muutin Käpylästä pois joulukussa 1963.

    Nyt olen jo eläkkeellä ja asun ulkomailla, mutta kiva oli lukea teistä.

    1. Hei Eeva-Maija!
      Tuona aikana Käpytytöt on ollut ainoa tyttöpartiolippukunta Käpylässä ja meillä on ollut kolo myös yhteiskoulussa 😊 tarkoittamasi kellaritila on todennäköisesti edelleen käytössämme oleva Kolo Väinölänkadulla. Kaikkien merkkien mukaan olet siis ollut jäsenemme! Kiitos viestistäsi.
      T. Helka, lippukunnanjohtaja

Kommentit on suljettu.

%d bloggaajaa tykkää tästä: